VTOI-NVTK Academie

Thema's: Strategie, Teamontwikkeling, Werkgeverschap

Essentials Goed Toezicht

De VTOI-NVTK Academie komt naar u toe!
  • 1 dag

In het voorjaar van 2024 organiseert de VTOI-NVTK Academie zes regionale bijeenkomsten ‘Essentials Goed Toezicht’. Deze laagdrempelige bijeenkomsten zijn speciaal bedoeld om (aankomende)toezichthouders meer inzicht te geven in de rol van de Raad van Toezicht in het onderwijs en de kinderopvang. Tijdens de eendaagse bijeenkomst staan een viertal thematische compacte workshops op het programma die  speciaal zijn ontwikkeld om u meer inzicht en praktische handreikingen te geven in de rol en werkwijze van de Raad van Toezicht. Als deelnemer volgt u alle vier de workshops (in carrouselvorm). De dag wordt opgesplitst in twee gedeelten, waarbij u zowel tijdens de ochtendronde als het middagprogramma twee workshops volgt.

De workshops bevatten de volgende essentiële thema’s:

1, Modellen van Governance, toezichtvisie en toezichtkader
Deze workshop gaat in op stijlen van besturing en toezicht. Verschillende modellen van bestuur en toezicht en de valkuilen daarvan worden besproken. Ook nemen wij u mee in het waarom van een toezichtvisie en toezichtkader en  krijgt u een handreiking hoe u een toezichtvisie en toezichtkader opstelt en wat daarin besproken en bepaald wordt.

2. Werkgeverschap en het samenspel
Eén van de belangrijkste rollen van de Raad van Toezicht is goed werkgeverschap, maar wat houdt dat in en wordt er verwacht van de RvT? In deze workshop bespreken we de aandachtsgebieden binnen de brede rol van werkgever. We gaan onder andere in op de inschaling en beloning vanuit de nieuwe cao voor bestuurders in het funderend onderwijs, het samenspel met het college van bestuur, het onderlinge samenspel in de RvT en de 360 graden review.

3. Toezicht op het primaire proces
Toezicht houden op de kwaliteit van onderwijs en kinderopvang is een essentiële rol/taak voor de Raad van Toezicht. Dat betekent goed zicht hebben op de realisatie van doelen en resultaten, maar vereist ook toezicht op het primaire proces. Wat is dat en hoe kunt u daarop goed toezien?

4. Toezicht op de strategie & de maatschappelijke opgave

De Raad van Toezicht kijkt niet alleen maar achterom. Steeds vaker wordt er samen met het bestuur ook vooruit gekeken. Hoe spreekt u samen met het bestuur over de maatschappelijke bijdrage en over de visie en strategie om die te optimaliseren? Hoe realiseer en monitort u dit vanuit de principes van goed toezicht? En ook belangrijk: hoe blijft u daarbij rolzuiver?

Data en locaties

  • Regio Midden op 10 april 2024 in Nieuwegein
  • Regio Noord op 23 april 2024 in Dwingeloo
  • Regio Noord-Holland op 23 mei 2024 in Loosdrecht
  • Regio Zuid op 6 juni 2024 in Deurne
  • Regio Zuid-Holland op 11 juni 2024 in Rotterdam
  • Regio Oost op 27 juni 2024 in Rijssen

E-learning Code Goed Toezicht

Als deelnemer krijgt u toegang tot de online leeromgeving waar diverse opdrachten en naslagwerk beschikbaar is. Daarnaast krijgt u toegang tot de E-learning Code Goed Toezicht waarin de 7 principes van Goed Toezicht worden behandeld.

Kosten

€245,- per persoon voor leden van de VTOI-NVTK en €295,- voor niet-leden van de VTOI-NVTK.

Flyer

Vragen

Mocht u nog vragen hebben of nadere informatie wensen, dan staan wij u uiteraard graag te woord. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 0570 – 76 00 06 of via opleidingen@vtoi-nvtk-academie.nl

Aanmelden