VTOI-NVTK Academie

Docent: Dr. Steven de Waal

Dr. Steven de Waal is oprichter en voorzitter van de Denktank Public SPACE (een van de eerste private, onafhankelijke denktanks in Nederland), met als missie het bevorderen van actief burgerschap en maatschappelijk ondernemerschap. Daarnaast is hij o.a. Voorzitter Raad van Toezicht van ROC Midden Nederland, Voorzitter Mediaraad van RTV Utrecht en Voorzitter Programma Commissie van Ella Vogelaar Academie voor Gemeenschapskracht.

Steven is expert op het gebied van strategie en leiderschap in het algemeen en strategische ontwikkelingen in de gezondheidszorg in binnen- en buitenland in het bijzonder. Hij introduceerde het concept en gedachtegoed van maatschappelijk ondernemerschap (1994) en maatschappelijke onderneming (2000). Hij is in 2014 gepromoveerd op ‘The Value(s) of Civil Leaders’ en publiceerde in 2015 ‘Burgerkracht met Burgermacht’. Deze intellectuele achtergrond heeft vervolgens geresulteerd in zijn boek ‘Civil Leadership as the Future of Leadership’ (2018), waarover hij internationaal (o.a. in Europa, Canada, Nieuw-Zeeland en Silicon Vally en Washington DC) veel lezingen houdt.

Zijn meest recente boek ‘Het zal mijn zorg zijn; 7 routes naar een gezond zorgstelsel’ (uitgave Public Space Foundation) is geheel gericht op de gezondheidszorg en vooral de vele al zichtbare civil leaders die de noodzakelijke vernieuwing nu al vormgeven. Het boek krijgt nu een brede ontvangst in de sector zelf op alle niveaus, vanwege die inspirerende boodschap.

1 opleiding gevonden

Leergang voor de voorzitter

  • 3 dagen

Een prima toezichthouder is nog niet zomaar een goede voorzitter. Het is dan ook niet vreemd dat de voorzitter veelal ‘in functie’ wordt geworven. Er worden hoge eisen gesteld aan het interne toezicht van een maatschappelijke organisatie. De maatschappelijke opgave is vaak complex, de middelen – zeker in sommige sectoren – beperkt en er zijn Lees verder »